Carmen gratis op groot scherm in Gent

Geplaatst op 7 jun 2012

Carmen gratis op groot scherm in Gent

De populaire seizoensafsluiter Carmen is nagenoeg uitverkocht in de Vlaamse Opera. Wie geen kaartjes kon bemachtigen, kan echter weer gerust ademhalen: op 28 juni kan je gratis op groot scherm genieten van deze klassieker op het imposante binnenplein van de Leopoldskazerne in de binnenstad van Gent.

Militaire locatie

De Leopoldskazerne is één van de best bewaarde geheimen van de stad Gent en werd gebouwd in 1890, 15 jaar na de première van Carmen in de Opéra Comique van Parijs. En het is de geknipte locatie voor Carmen, dat ook speelt tegen een militaire achtergrond.

De militairen zijn in deze productie van Carmen politiemannen in Seville, Ohio. De jonge Amerikaanse regisseur Daniel Kramer tekent dan ook voor een eigentijdse en heel persoonlijke lezing.  Zijn Carmen is geen Spaanse zigeunerin maar een outcast in low-life Amerika, een wereld van 'trailer trash' en hondengevechten. Zo blaast hij het stof van deze opera en legt opnieuw het brutale karakter van het verhaal bloot.

Het is de Antwerpse première van deze Carmenproductie die je in Gent te zien zal krijgen, met Nederlandse ondertitels. 2000 gratis stoeltjes zullen al klaarstaan, maar je mag uiteraard je eigen stoeltje, dekens of een picknick meebrengen.

Unieke kans

“Zo’n beroemde opera gratis kunnen aanbieden aan de mensen is een enorm geschenk,” aldus schepen voor cultuur Lieven Decaluwé (sp.a). “Hiermee maakt Gent haar titel als Unesco stad van de muziek meer dan waar. Bovendien kunnen we deze avond presenteren op een locatie die wellicht voor vele Gentenaars een ontdekking zal zijn.” 

Ook de intendant van de Vlaamse Opera Aviel Cahn is blij Carmen naar het grote publiek te kunnen brengen: “Dit is een van de vele laagdrempelige acties die de Vlaamse Opera doorheen het hele seizoen organiseert. Met deze uitdagende versie van Carmen die ver weg staat van de clichés willen we duidelijk tonen dat opera geen kunst is uit een museum maar ook voor mensen van vandaag krachtig theater kan zijn.”

 

Praktisch

Donderdag 28 juni vanaf 19.30u

Leopoldskazerne Gent
Caspar de Craeyerstraat 2
9000 Gent


Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

Opgelet: in de krant De Morgen werd vandaag foute informatie gedrukt in verband met de uitzending van Carmen op groot scherm in Gent. In tegenstelling tot wat er vermeld wordt in de krant, is de voorstelling pas morgen, donderdag 28 juni vanaf 19.30u.

Lees meer


Gerelateerde producties