Operadiva's in het klein / De Standaard

Geplaatst op 8 jun 2012

Operadiva's in het klein / De Standaard

Op 10 juni brengen 150 kleuters en lagere schoolkinderen hun interpretatie van Carmen op het podium van De Warande in Turnhout. De Standaard kwam alvast een kijkje nemen tijdens de repetities.

 

"‘Carmen' op kindermaat, dat wordt een verhaal over ik-vraag-het-aan, roddelboekjes en voetbalhelden. Met meer dan honderd kleuters en leerlingen zet de Vlaamse Opera Bizets klassieker op scène."

‘Het is nooit gemakkelijk om zo'n klassieker te herschrijven', zegt regisseur Hendrik Van Eycken. ‘De toverformule hebben we nog niet gevonden, maar het is zeker belangrijk om de leefwereld van de kinderen op te roepen. Zo hebben we van de toreador een voetbalheld gemaakt. De zigeuners zijn skaters geworden, de arbeidsters in de sigarenfabriek roddelende meisjes. Carmenis in onze versie een verhaal over een meisje dat vriendjes kiest en die dan genadeloos laat vallen. Ze maakt eigenlijk van alles en iedereen misbruik. Voor kinderen is dat herkenbaar. Gepest worden, dat maken ze allemaal wel eens mee.'

Carmen die een smachtende Don José afwijst, dat klinkt in de kinderversie als ‘Zijde gij met mij?' ‘Ik kies zelf wel wie ik wil!' Hendrik Van Eycken: ‘We hebben de kinderen een basistekst voorgelegd, maar die konden ze zelf naar hun hand zetten. Daar zijn goede dingen uitgekomen. Op het eind moet een van de voetballers Carmen bijvoorbeeld “Gij zijt een bitch” toeroepen. Op een gegeven moment zei Carmen zelf “bitch”, ze maakte zijn zin af. Dat maakte het nog sterker.'"

Eefje Rampart (De Standaard) http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120607_00176474

Gerelateerd nieuws

open allessluit alles

Twee scholen werken dit schooljaar rond Carmen, de afsluiter van het operaseizoen. Met workshops rond zang, muziek, drama, decor en kostuums zetten ze één van de bekendste opera's ooit naar hun eigen hand.

Lees meer


Gerelateerde producties

  • Maar liefst twee scholen zijn aan de slag gegaan met de opera Carmen. Onafhankelijk van mekaar creĆ«ren ze een eigen versie van deze klassieker....